Hrady.cz
Zachovalý kostel z roku 1656. Jeho stavba trvala 23 let. Při velkém požáru roku 1689 kostel prohořel a jeho vnitřní zařízení bylo zcela zničeno. K obnově kostela povolán Kilián Ignác Dienzenhofer.
Západní strana náměstí s bývalým jezuitským kostelem
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Bývalý jezuitský kostel tvoří spolu s Černou věží dominantu v jihozápadní části náměstí Míru v Klatovech. Jeho výstavba je úzce spjata s příchodem jezuitů po bitvě na Bílé hoře do Klatov. Kostel byl postaven na místě bývalého Švábského domu. Výstavba kostela byla zahájena počátkem 2. poloviny 17. stol. Nejprve byl stavitelem Carlo Lurago, kterého vystřídal roku 1666 architekt Giovanni Domenico Orsi (Ursini). Kostel po dokončení poměrně záhy vyhořel a musel být nákladně opravován. Požárem byl poškozen ještě několikrát. Současná podoba kostela je po opravě po požáru v roce 1810. Kostel byl postaven v klasickém půdorysu jezuitských chrámů. Z důvodů ...

historie

Zahájení stavby kostela je datováno do roku 1656. Stavba kostela trvala plných 23 let a v roce 1679 byl kostel vysvěcen. Stavba však měla jen velice krátké trvání a při velkém požáru roku 1689 kostel prohořel a jeho vnitřní zařízení bylo zcela zničeno. Škody si vyžádaly rozsáhlou rekonstrukci. Ukončení této rekonstrukce je datováno rokem 1717, kdy kostel získal novou klenbu. K obnově kostela byl povolán Kilián Ignác Dienzenhofer, který v té době