Moje místa 0
Marie Pachtová, rozená Štampachová dala v roce 1794 na místě tvrze postavit zámek. Od r. 1852 patřil Lužec Baerenretheirům, z nichž Josef Maria Baerenretheir dal zámek přestavět v romantickém slohu.
Zámek z bývalého nádvoří
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Vesnička Lužec, ve které se nachází rozpadající se zámek stejného jména leží 10 km jižně od Podbořan. Snadno se tam dostaneme autobusem jak z Podbořan, tak z nedalekého Lubence. A také do Lužce dojdeme po 3 km z železniční zastávky Vroutek.
V okolí najdeme 5 km západně od Podbořan zámek Krásný Dvůr. V nedalekých Kryrech pak můžeme navštívit zajímavou rozhlednu.
Zámek je v současné době v žalostném stavu a pomalu se z něj stává zřícenina. Rovněž bývalý park již park ani vzdáleně nepřipomíná.
I když jsem tento zámek zařadil mezi zachovalé, dlouho jsem váhal, zda již nepatří mezi zříceniny. Ale asi brzo do této skupiny bude přeřazen.
17.11. 2005

historie

Nejstarší zprávy o vsi a zároveň tvrzi Lužec jsou z roku 1447, kde je držel Ojíř z Lubence. Další zprávy o Lužci jsou až z r. 1577, kdy od Mikuláše z Lobkovic získal Lužec s tvrzí Jindřich Brozanský z Vřesovic. Od něj získal Lužec Adam Ferdinand Údrčský z Údrče, jemuž za účast na stavovském povstání v letech 1618 – 1620 byl Lužecký majetek v roce 1623 zkonfiskován a Královská komora ho prodala v r. 1627 Ludvíku Neslingerovi ze Štampachu.