Gotický kostel byl postaven poč. 16. stol. (vysvěcen r. 1510) původně jako jednoduchá kaple, která byla postupnými přístavbami rozšířena na kostel. R. 1613 byl upraven presbytář a věž. Na přel. 19. a 20. stol. byl kostel celkově regotizován do současné podoby. Dnes je chráněnou kulturní památkou.
starší kostelní věž
© Jan P. Štěpánek 11/2005
Graficke pismenko Farní kostel Všech svatých ve Vlčovicích se nachází ve středu obce, na mírném návrší uprostřed zdí obehnaného hřbitova nad hlavní silnicí procházející obcí z Lichnova do Příbora.
Jádro kostela má původ v gotice, čemuž odpovídá jeho rozvržení i mohutná hranolová věž. V roce 1613 byl upraven presbytář a opatřen dochovanými opěráky. Ve stejné době byla upravena i kostelní věž, zakončená cibulovitou bání. Na přelomu 19. a 20. století byl objekt celkově regotizován, čímž dostal současnou podobu. Kolem kostela se nachází hřbitov ohraničený kamennou zdí s opěráky ze 16. století a dvěma vstupnímu brankami, do nichž vede kamenné schodiště od hlavní cesty. V areálu hřbitova se nachází kříž z roku 1858.

Kostel Všech svatých ve Vlčovicích
    Gotický kostel Všech svatých ve Vlčovicích byl původně jednoduchou kaplí, která byla r. 1510 vysvěcena biskupem Stanislavem Pavlovským. Postupnými přístavbami byla rozšířena na kostel. R. 1613 byl upraven presbytář a opatřen dochovanými opěráky, upravena byla i věž. Na přel. 19. a 20. stol. byl kostel celkově regotizován do současné podoby. Je chráněnou kulturní památkou. Kostel obklopuje hřbitov.
    17.10. 2011

O založení kostela Všech svatých
    Jak se vypravuje, stavbě chrámu předcházela následující událost: Jistý pán jel kamencem proti proudu. Znenadání přišla veliká voda a zanesla kočár i s koňmi do nejužší části údolí. Pán, jsa obklopen vodou, prosil Boha, aby mu pomohl z tísně, a slíbil, že postaví kapli, bude-li zachráněn. Svůj slib prý splnil a kaple byla vysvěcena r. 1590.