Gotický kostel byl postaven poč. 16. stol. (vysvěcen r. 1510) původně jako jednoduchá kaple, která byla postupnými přístavbami rozšířena na kostel. R. 1613 byl upraven presbytář a věž. Na přel. 19. a 20. stol. byl kostel celkově regotizován do současné podoby. Dnes je chráněnou kulturní památkou.
starší kostelní věž
© Jan P. Štěpánek 11/2005

Graficke pismenko Farní kostel Všech svatých ve Vlčovicích se nachází ve středu obce, na mírném návrší uprostřed zdí obehnaného hřbitova nad hlavní silnicí procházející obcí z Lichnova do Příbora.
Jádro kostela má původ v gotice, čemuž odpovídá jeho rozvržení i mohutná hranolová věž. V roce 1613 byl upraven presbytář a opatřen dochovanými opěráky. Ve stejné době byla upravena i kostelní věž, zakončená cibulovitou bání. Na přelomu 19. a 20. století byl objekt celkově regotizován, čímž dostal současnou podobu. Kolem kostela se nachází hřbitov ohraničený kamennou zdí s opěráky ze 16. století a dvěma vstupnímu brankami, do nichž vede kamenné schodiště od hlavní cesty. V areálu hřbitova se nachází kříž z roku 1858.

Kostel Všech svatých ve Vlčovicích
    Gotický kostel Všech svatých ve Vlčovicích byl původně jednoduchou kaplí, která byla r. 1510 vysvěcena biskupem Stanislavem Pavlovským. Postupnými přístavbami byla rozšířena na kostel. R. 1613 byl upraven presbytář a opatřen dochovanými opěráky, upravena byla i věž. Na přel. 19. a 20. stol. byl kostel celkově regotizován do současné podoby. Je chráněnou kulturní památkou. Kostel obklopuje hřbitov.
    17.10. 2011

O založení kostela Všech svatých
    Jak se vypravuje, stavbě chrámu předcházela následující událost: Jistý pán jel kamencem proti proudu. Znenadání přišla veliká voda a zanesla kočár i s koňmi do nejužší části údolí. Pán, jsa obklopen vodou, prosil Boha, aby mu pomohl z tísně, a slíbil, že postaví kapli, bude-li zachráněn. Svůj slib prý splnil a kaple byla vysvěcena r. 1590.

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska

Český trampík v hrabství Kent a East Sussex

Teplice jsou kolébkou lázeňství díky jedné krásné ženě s podnikavým duchem

Záhada bratrského oltáře, tajných mší evangelické církve a anděl smrti

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Vlčovice