Moje místa 0
Jan Oldřich z Bisingenu dal tvrz kolem r.1650 přestavět na raně barokní zámek. R. 1692 koupil zámek Ferdinand ze Schwarzenberka a v r. 1700 jejl přestavěl. V tomto stavu se zachoval dodnes. Jedná se o prostou budovu bez jakékoliv vnější výzdoby.
Dvůr zemědělského podniku se zámkem
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Obec Lipno se zámkem se nachází 10 km východně od Žatce, jižně od silnice č. 225, Žatec – Cítoliby. Zámek je součástí zemědělského podniku a je ve značně zuboženém stavu. Nejsnadnější přístup je autobusem ze Žatce, nebo Loun. Pěšky z vlakové stanice Opočno západním směrem přes Lipenec dojdeme do Lipna asi po čtyřech kilometrech. Opočno leží na železniční trati Louny – Rakovník. V okolí za zhlédnutí stojí zejména nedaleké, původně královské, město Žatec, o němž je první zmínka z r. 1004. Ve městě se nachází celá řada turisticky i architektonicky zajímavých objektů. A dále pak hrad Nový Hrad nad obcí Jimlín, asi dva km severovýchodně od obce Opočno.

historie

První zmínka o obci Lipno se objevuje v r. 1266. Zdejší tvrz se prvně dokládá r. 1393, za Jaroslava z Opočna. Během třicetileté války byla tvrz zpustošena a v tomto stavu ji v roce 1636 koupil Jan Oldřich z Bisingenu, který dal tvrz kolem roku 1650 přestavět na raně barokní zámek. Jeho synové prodali zámek s panstvím r. 1676 Jiřímu Ludvíkovi ze Sinzendorfu a od jeho nezletilých potomků panství a zámek roku 1692 koupil Ferdinand ze