V roce 1804 Jakub Devechi v místech bývalé tvrze dal postavit barokní zámek. V roce 1902 zámek vyhořel. V roce 1904 Josefina Burgstalleroá dala vyhořelý zámek přestavět ve švýcarském stylu.
Budova zámku
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Obec a zámek Rybňany se nachází 6 km východně od Žatce. Spojení je buď autobusem ze Žatce a nebo pěšky asi 2 km z vlakové zastávky Trnovany, která leží na trati Praha – Žatec – Chomutov. V okolí stojí za poznání nedaleké, původně královské město Žatec, o němž je první zmínka z r. 1004. Ve městě se nachází celá řada turisticky i architektonicky zajímavých objektů.
Zámek vlastnil Výzkumný ústav chmelařský. V současnosti je opuštěný a pomalu začíná chátrat. Jen na zahradě je krásný nový několikapatrový holubník.
11.11. 2005

historie

První zpráva o tvrzi v Rybňanech pochází z r. 1533. V roce 1804 koupil rybňanské panství Jakub Devechi a v místech bývalé tvrze dal postavit barokní zámek. V roce 1864 se majitelem zámku stal žatecký továrník Václav Burgstaller, za něhož v roce 1902 zámek vyhořel a sním i velká část obce. V roce 1904 zdědila zámek Josefina Burgstalleroá, která dala vyhořelý zámek přestavět ve švýcarském stylu. Po roce 1945 se zámek stal majetkem Výzkumného