Moje místa 0
Od 16. století již ve Skaličce stál dřevěný zámek. Počátkem 19. století přestavba dřevěného zámku na cihlový.
Zámeká budova
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Obec Skalička se zámkem se nachází asi 8 km od Hranic na Moravě, směrem na město Kelč. Obec je přístupná autobusem z Hranic na Moravě a nebo z Valašského Meziříčí. Zámek je umístěn uprostřed obce v rozlehlém parku, v kterém se nachází množství chráněných rostlin a ohrožených živočichů. Je nepřístupný a sídlí v něm Ústav sociální péče pro děti a dospělé. Stavebními úpravami, které postupně probíhaly od roku 1930 zámek dost ztratil ze svého původního vzhledu. V nedalekých Teplicích nad Bečvou se nachází lázně a v nich na břehu řeky Bečvy „Zbrašovské aragonitové jeskyně“.
11.11. 2005

historie

Skalička původně nesla název Skalka. První písemný záznam o Skaličce pochází z roku 1328, v němž se píše, že Skalička je manským statkem olomouckých biskupů. Od 16. století, kdy již ve Skaličce stál dřevěný zámek, se majitelé poměrně často střídají. Počátkem 19. století začala přestavba dřevěného zámku na cihlový. Roku 1878 kupuje zámek arcibiskupství olomoucké, které jej užívalo jako své letní sídlo. S arcibiskupstvím byla pak 14. listopadu

11.11. 2005

popis

Nynější podoba zámeckého objektu obdélníkového půdorysu s nízkou valbovou střechou a s průčelní frontou obrácenou do zámeckého parku je dílem stavebních úprav provedených za posledního držitele léna Ferdinanda Bujakovského z Knurova před r. 1878. Nad hlavním vchodem uprostřed hlavního průčelí je předsunutý balkón a nad ním v úrovni střechy mírně předsunutý trojúhelníkový štít, zakončený malou věžičkou. Jedinou výraznější ozdobou fasády jsou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, kolekt., nakl.Svoboda 1983, Zámecké parky na Moravě, K.Hieke,SZN,, Jaroslav Špiroch, 1.6. 2014