Hrady.cz
V letech 1716 – 19 vystavěli na náměstí sochařští mistři F. a M. Tollingerovi a A. Falke mariánský sloup. Jeho centrem je obelisk pokrytý obláčky s andílky vrcholící sochou Neposkvrněné Panny Marie.
Mariánský sloup ve Velvarech
© Pavel Vítek 06/2008
Graficke pismenko Velvary leží 10 km severozápadně od Kralup nad Vltavou. První historická zmínka o Velvarech pochází z roku 1282. Na město byly povýšeny v roce 1482 králem Vladislavem II. Jagelonským.
Mariánský sloup se nachází v centru města, uprostřed Náměstí krále Vladislava.
Ve městě najdeme celou řadu dalších stavebních památek, jako Pražskou bránu, jeden z posledních zbytků městského opevnění, na náměstí pak barokní radnici a kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a zejména hřbitovní kostel sv. Jiří na jižním předměstí Velvar.
9.6. 2008

historie

Mariánský sloup byl vystavěn v letech 1716 – 1719 sochařskými mistry Františkem a Matějem Tollingerovými a Antonínem Falke. Sloup byl rekonstruován v letech 1920 – 1921. Sloup završený sochou Neposkvrněné Panny Marie byl vystavěn na památku morové nákazy, která postihla Velvary roku 1713.

popis

Základem mariánského sloupu je obelisk pokrytý obláčky s andílky vrcholící sochou Panny Marie Immaculaty. V nárožích podstavce jsou umístěny sochy sv. Václava, sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Šebestiána. Ve spodní části podstavce nalezneme reliéfy Panny Marie, Navštívení Panny Marie, Uvedení Panny Marie do chrámu a reliéf sv. Rozálie, ochránkyně proti moru. V barokních kartuších nad římsou se nacházejí znaky zemí Koruny české a města Velvar.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 9.6. 2008