Židovské ghetto vzniklo v Postoloprtech snad roku 1692 na východním okraji města. Tvořila ho jediná slepá ulice (dnes Mánesova), podél které stálo 11 domků, později synagoga, špitál a škola s rituální lázní (mikve). Po roce 1945 četné demolice.
Někdejší židovská ulice (Mánesova) od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Bývalé ghetto se nachází na vjezdu do města od silnice I/7 před někdejším pivovarem. V dodnes slepé Mánesově ulici lze zaparkovat, od náměstí je to sem asi 100 m.

historie

Židy přivedli do Postoloprt roku 1671 majitelé panství Sinzendorfové. Nejasné údaje nevylučují jejich přítomnost již dříve. Snad roku 1692 pro ně nechala nová vrchnost (Schwarzenbergové) postavit ghetto ve východní části města, které zahrnovalo jedinou slepou ulici (dnes Mánesova). Pro její stavbu vypracoval několik projektů Pavel Ignác Bayer, tehdejší schwarzenberský dvorní architekt. Míra jejich uskutečnění není jasná. Nejméně do poloviny 18.

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002, 3.1. 2010