Zachovalý kostel z 1. pol. 18. stol. Iniciátorem stavby byl opat Václav Vejmluva. Projekt vypracoval v roce 1714 Jan Santini, který využil lodi a věže starého gotického kostela.
Graficke pismenko V nevelké obci jsou dnes dva velké a výstavné kostely. Bobrová byla rozdělena mezi dvě panství a každý z majitelů nechal ve své části postavit kostel. Kostel sv. Petra a Pavla je na návsi v Horní Bobrové, tedy v severní části obce ležící při silnici na Nové Město na Moravě

Historie kostela v (Horní ) Bobrové
    Kostelní budova, orientovaná k západu, se skládá z obdélného presbytáře, k němuž přisedá na západě hranolová věž a na severu a jihu pravoúhlé předsíně, a z krátké, přibližně dvojnásobně široké lodi se zaoblenými rohy a trojbokým konkávně tvarovaným východním průčelím, která má v síle zdi válcové schodiště na kruchtu. Dokončený kostel byl svěcen v roce 1722. Iniciátorem stavby byl opat Václav Vejmluva, neboť Bobrová patřila cisterciáckému

Jan Sedlák a kolektiv, Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, 1982., 30.10. 2005

Žďár nad Sázavou  (ZR)