Kostel postavený v letech 1730 – 1734 a svěcený o dva roky později. Výjimečným dokladem architektonického zoomorfismu a symbolického přístupu v barokní architektuře jako takové.
Kostel obklopený malým hřbitovem se nachází při hlavní průběžné komunikaci vedoucí vesnicí Obyčtov
5.12. 2005

Historie farního kostela v Obyčtově
    Budova kostela je členitou ohradní zdí zapojena do prostoru hřibitova s márnicí (podobně jako v případě kostela ve Zvoli). Půdorysná dispozice svatyně je zformována do podoby želvy jako symbolu věrnosti Panny Marie. Obdélná loď se zkosenými rohy představuje želví tělo, nárožní čtvercové kaple nohy, mělký presbytář se seříznutými východními rohy krk a přestavěná polygonální sakristie s hrotem v ose hlavu; západní vstupní předsíň byla myšlena jako

Jan Sedlák a kolektiv, Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, 1982., 30.10. 2005

Navštívení Panny Marie