Moje místa 0
Barokní kostel byl vytvořen v l. 1713-17 přestavbou pův. středověkého kostela. Projekt vypracoval Jan Blažej Santini – Aichel. Stavbu zadal opat žďárského kláštera Václav Wejmluva. V l. 1730-33 musela být znovu postavena severní věž. R. 1740 zničil požár výzdobu interiéru (novou vytvořil J. Houser).
Graficke pismenko Kostel sv. Václava stojí ve východní části obce Zvole při malém rybníčku. Je významnou dominantou obce. Před kostelem stojí socha sv. Jana Nepomuckého a částečně pozlacený železný kříž na kamenném podstavci.

13.3. 2006

Historie kostela sv. Václava ve Zvoli
    Do dnešní podoby byl vystavěn v letech 1713 - 1717 podle projektu Aichla Jana Blažeje Santiniho. Stavebníkem byl opat žďárského cisterciánského kláštera Václav Wejmluva, jehož monogram "W" se objevuje spolu s křížem na vrcholu průčelního štítu. Kostel byl vysvěcen v roce 1722, prakticky současně s chrámy na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a v Bobrové. Vlastním stavitelem byl zedník Kašpar Parous, který později pracoval právě na Zelené

Jan Sedlák a kolektiv, Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, 1982., 30.10. 2005