Na místě bývalé tvrze, kterou nechala Markéta Blandina z Leypoldsheimu zbořit byl později vytavěn barokní zámek který byl v roce 1731 prošel celkovou přestavbou do dnešní podoby.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 10/2005
Graficke pismenko Obec a zámek Cítoliby leží 2 km jižně od Loun. Cítoliby jsou nejlépe dostupné autobusem, ale i pěšky z Loun.
V části zámku jsou byty, část je upravena na sklady. Zámek je udržován a opravován, ale nepřístupný.
V Cítolibech najdeme ještě barokní kostel a na návsi morový sloup.
Hlavní památky ale najdeme v nedalekých Lounech, starém královském městě.
Z Cítolib se můžeme vypravit, nejlépe železniční dopravou, do obce Peruc, kde se nachází pěkně upravený barokní zámek, v kterém se nachází výstavní síň Emila Filly.
V Peruci také najdeme muzeum české vesnice.
30.10. 2005

historie

Cítoliby se prvně připomínají v roce 1325 jako královský majetek. Od druhé poloviny 15.stol. až do r. 1481 je vlastnili páni z Koldic. R. 1519 vlastnil Cítoliby Prokop Kuneš z Lukovce, který zde nechal postavit tvrz. Tvrz často měnila majitele, až roku 1650 ji koupil Arnošt Schütz z Leypoldsheimu. Ten padl r. 1691 v boji proti Turkům a majetek obhospodařovala jeho žena Markéta Blandina. Ta dala starou a zchátralou zbořit a na jejím místě