Barokní jednopatrový zámek vznikl kolem roku 1709 na místě původní tvrze z roku 1571. Zámek má obdélníkový tvar a průčelí členěné vadlými poli a vížkou na střeše.
Pohled na zámek a křížovou cestu
Graficke pismenko Obec Hradišťko se nachází v části Praha - Západ, poblíž Štěchovic. Z Prahy je nejlépe vydat se směrem na Zbraslav a stále rovně na Davli, z Davle stále po hlavní silnici až do Štěchovic, kde odbočíme doleva na most Eduarda Beneše a jedeme po silnici stále do kopce. Projedeme obcí Rajchardov a další obec je již Hradišťko. U požární nádrže je odbočka směrem na obec Pikovice. Po odbočení na ní na levé straně stojí dlouhá zeď, která směřuje až k samotnému zámku. Zaparkovat se dá přímo vedle něj u bývalého špýcharu a nebo na malém přilehlém parkovišti. Zámeček dnes slouží jako obecní úřad, vinárna a místní lidová knihovna. Bohužel jsem zámeček navštívil o víkendu, a tak nebyla možnost požádat o případnou prohlídku a nafocení fresek, které se dochovaly.
Aleš Marek, 1.11. 2005

historie

První zmínky o zámku Hradištko se objevují okolo roku 1709. Stojí na místě tvrze z roku 1571. Zámek je barokní, obdélný a jednopatrový s průčelím členěným vpadlými poli a s vížkou na střeše. V ose stojí portál s bustou svatého Vojtěcha. Dochované fresky ve velkém sále mají náměty Magdaleny, která myje nohy Kristovi. V chodbě prvého patra je legenda o Madonině předávání premonstranského roucha svatému Norbertovi, dále potom Nejsvětější trojice,

Aleš Marek /podle Uměleckých památek Čech, svazek první, 1.11. 2005