Barokní kostel z 18. stol zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Věž byla přistavěna až na počátku 20. stol. Interiér vyzdobil Jan Köhler. Před kostelem je misijní kříž z roku 1834.
čelní pohled
© Jan P. Štěpánek 10/2005
Graficke pismenko Dominanta štramberského náměstí, farní kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Návštěvník zdejšího malebného městečka jej nalezne přímo na hlavním náměstí, jehož severovýchodní frontu kostel vytváří. Stavba je zapsána, podobně jako hrad a jiné stavby ve městě, mezi národní kulturní památky. Barokní štíhlá jednolodní stavba ve svažitém terénu byla založena 16. května 1721 regensem páterem Karlem Pfefferkornem. Dlouhou dobu chrám postrádal věž, ve které by mohly být zavěšeny chrámové zvony, ta byla přistavěna k čelu kostela směrem do náměstí až v letech 1907 – 1908. Jednotnému baroknímu interiéru vévodí vzácné sousoší tzv. Kalvárie, jež pochází z poutního kostela ...