Rokokový kostel z let 1761-64. Kazatelna je klasicistní. Vedle kostela je již nefunkční též rokoková márnice. Kostel je zachován v dobrém stavu.
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie (dříve Kostel Panny Marie) v Benátkách nad Jizerou

Ke kostelu se nejlépe dostaneme sjezdem ze silnice E65 (vedoucí z Prahy na Mladou Boleslav). Možnost parkování je u benzínové stanice, s níž kostel přímo sousedí. Vchod se nachází z druhé strany asi 200 metrů, směrem do centra. Nalevo stojí značně zdevastovaná socha sv. Antonína. Kostel obklopuje rozsáhlý hřbitov s četnými pozůstatky náhrobních kamenů význačných rodů Mladoboleslavska a Benátecka.
amarek, 25.10. 2005

historie

Kostel stojí v tzv. „Starých Benátkách“. Obklopuje jej mohutná zeď, na které stojí sochy světců, pocházející z 18 století. Kostel je rokokový z let 1761-64, jednolodní, obdélný se zaoblenými rohy a hranolovou věží. Loď je plochostropá. Dominantou kostela je rokokový rámový oltář z roku 1765 s novým obrazem neseným anděly a se sochami svatého Floriána a Šebestiána. Boční oltáře jsou bílé. Vlevo stojí oltář Nejsvětější trojice se sochami sv.

Aleš Marek / podle Umělecké památky Čech, svazek první/, 9.11. 2005

Mladá Boleslav  (MB)