Kostel z 9. století. Je z 80% původní stavbou, v této podobě se řadí mezi nejstarší v ČR a na Slovensku. Vznikl s vybudováním velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích. Jako farní kostel sloužil do 18. st., první zmínka o něm je z r. 1392. V roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku.
Kostel sv. Markéty Antiochijské - Kopčany
Celkový pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel (vzhledem k velikosti spíše kostelík; v některých pramenech označován pouze jako kaple) sv. Markéty Antiochijské (i v českých pramenech je však často - a podle mě nesprávně - uváděný jako sv. Margity) u západoslovenské obce Kopčany pochází podle posledních výzkumů z 9. století a je tak nejstarším, v této podobě dochovaným kostelem nejen na území Česka a Slovenska, ale údajně i celé střední Evropy. Je také jedinou stavbou z 24 známých zachovaných staveb z období Velkomoravské říše, která se dochovala ve větším rozsahu než jsou pouze základy – kostelík je z 80 % původní stavbou. Jak se tam dostat (popis cesty pro pěší ...
Josef Schwarz, 23.10. 2005

Historie
    Kostel vznikl nejpozději v 9. století v souvislosti s vybudováním velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích. Jako farní kostel, o němž je první zmínka v roce 1392, sloužil až do 18. století. V roce 1995 byl kostel prohlášen za národní kulturní památku. Vědecký průzkum: První archeologický výzkum lokality se uskutečnil v roce 1964, další v letech 1994-96. Až systematický průzkum započatý v roce 1998 však přinesl (v roce 2004) výsledky, které

Josef Schwarz, volně podle: Kostol sv. Margity Antiochijskej (http://geo-cz.com/margita/), 23.10. 2005

Sv. Markéta Antiochijská
    Svatá Markéta Antiochijská byla mučednice žijící na počátku 3. století v Antiochii (území dnešní Sýrie). Pro nás je významná tím, že ve 13. století věnoval její ramenní kost Břevnovskému klášteru král Přemysl Otakar II. (podle jiných pramenů král Béla II.). Legenda o sv. Markétě je podobná řadě jiných křesťanských legend. Dívka z vysoce postavené rodiny (otec "pohanský" kněz) se o křesťanství dozvěděla od své chůvy. Zakrátko se stala horlivou

Most do říše Snů (http://druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/Marketa.htm) - ale i jinde, 23.10. 2005

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec