Drobná bezeslohová kaple Panny Marie Frýdecké na Záhoří, místní části obce Skalice. Kaple vznikla nejpozději těsně po polovině 19. století. Na mapě z přelomu 18. a 19. století ještě zakreslena není.
celkový pohled na kapli Panny Marie na Záhoří
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Drobná církevní památka obce Skalice na Frýdecko-Místecku – kaple Panny Marie v místní části Záhoří.
Stavba se nachází při hlavní silnici ze Skalice do obce Raškovice, vlastně na konci intravilánu obce. Jedná se o menší bezeslohový objekt na půdoryse obdélníka s půlkruhovým presbytářem. Průčelí je zakončeno trojúhelným štítem odděleným od spodní části stavby probíhající korunní profilovanou římsou. Ve štítě je drobná nika, snad pro sošku či obrázek. Boční stěny kaple jsou prolomeny dvojicí obdélných oken zakončených zploštělým obloukem. Stejně vypadá i vstupní otvor v průčelí. Otvory jsou chráněny mřížemi. Interiér je poměrně udržovaný, až na vyvracející se pozlacenou napodobeninu konstrukce kolem oltáře ve frýdecké basilice Panny Marie.

historie

Doba vzniku kaple není známa. Jelikož je zobrazena na mapě III. vojenského mapování, lze tedy předpokládat, že vznikla někdy před 2. třetinou 19. století.

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)