Původní gotický kostel z r.1330 byl barokně přestavěn v l.1682–83. Současnou podobu získal při přestavbě z r.1765–66. Opravován v l.1845, 1898, 1948, 1968, 1975 a v letech 1999 – 2000.
Kostel se nachází ve městě Rajhrad vzdáleném 12 kilometrů od města Brna, odkud jezdí kyvadlová vlaková i autobusová doprava.
13.10. 2005

turistické

Město leží 12 km jižně od centra Brna na pravém břehu řeky Svratky. Městem prochází původní silnice spojující Brno s Bratislavou, nyní silnice č. II/425 a hlavní železniční tah Praha – Brno – Břeclav, trať č. 250. Ve městě se kromě kostela Povýšení sv. Kříže nachází nejstarší klášter na Moravě, benediktinské opatství s kostelem sv. Petra a Pavla. Barokní skvost postavený stavitelem J. B. Santinim.

Historie farního kostela v Rajhradě
    Kostel byl vybudován v roce 1683. V roce 1765 byl barokně upraven do dnešní podoby. Je možné, že na tuto úpravu měl vliv Giovanni Santini-Aichl, který byl autorem přestavby rajhradského kláštera. Tomu by nasvědčovalo poměrně zajímavé dispoziční řešení i řešení fasád.
    de ardoise, 13.10. 2005
    Na místě dnešního kostela Povýšení sv. Kříže stál již gotický kostel v roce 1330. Podle plánů brněnského stavitele Matyáše Baumgartena byl kostel barokně přestavěn v letech 1682 – 1683. Po dokončení přestavby byl kostel prohlášen za farní. Současnou podobu získal kostel při další přestavbě, která proběhla v letech 1765 – 1766 podle projektu Josefa Lamberského. Roku 1845 prošel rozsáhlými opravami zejména interiér kostela a v roce 1898 byly

popis

Kostel Povýšení sv. Kříže je postaven ve tvaru kříže. V interiéru se nacházejí tři oltáře, z nichž na hlavním, zasvěceném povýšení sv. Kříže, se nachází Kristus na kříži od brněnského sochaře Adama Nösmanna.