Původně barokní zděná myslivna, obklopená zahradou s kamennou ohradní zdí, byla přestavěna začátkem 19. století. Poslední léta svého života zde u své dcery Žofie a jejího manžela, thurn-taxiského hajného, strávil Befřich Smetana. Od 30. let 20. století ho zde připomíná památník.
Jabkenice - muzeum Bedřicha Smetany
Graficke pismenko Jabkenice leží jižně od Mladé Boleslavi. Od roku 1875 působil ve zdejší myslivně, sídle lesního úřadu knížat Thurn-Taxis, zeť Bedřicha Smetany Josef Schwarz. U rodiny své dcery Žofie Smetana často pobýval a strávil zde také posledních devět let svého života (1875-1884). V Jabkenicích složil opery Tajemství, Hubička, Čertova stěna a některé části z cyklu Má vlast.
V myslivně byl ve 30.letech minulého století zřízena pobočka Národního muzea – Památník Bedřicha Smetany

Vesnicí a přilehlou oborou vede asi 3 km stezka Bedřicha Smetany. Před budovou stojí pomník od Františka Bílka.
H. Kubíková (ed. redakce), 11.10. 2005

Mladá Boleslav  (MB)