Pomník zvaný obecně Rakouský patří ve skutečnosti generálu Jeronýmu Colloredo-Mansfeldovi. Příslušníci jeho jednotky a příbuzní jej nechali postavit podle návrhu pplk. Querlonda r. 1825. Spolu s ostatními pomníky bitvy rekonstruován poč. 70. let 20. stol.
Pohled ze silnice
Na podstavci německý nápis "nepřátelům strašný",na obelisku busta gen.Colloredo-Mansfelda
Graficke pismenko Dne 17.9.1825 byl slavnostně odhalen pomník na počest hrdinských činů rakouského generála Jeroným Václava Colloredo-Mansfelda v bitvě u Varvažova r.1813. Pomník je litinový a váží 114 tun. Tvoří ho stupňovitá základna a podstavec s obeliskem. Na podstavci spočívá lev. Nad ním je obelisk s bustou generála Colloredo-mansfelda, jeho životními daty 30.března 1773-23.července 1822, s válečnými emblémy a rodinným erbem. Na podstavci jsou německé nápisy:"Nepřátelům strašný, "Vlasti a přátelům záhy odňat", "Varvažov 17.září 1813", "Rakouská armáda jednomu ze svých vůdců na poli slávy". Poslední nápis na pomníku ...
Vladimír Studecký, 7.10. 2005

Strážce pomníku
    Prvním strážcem nejen Rakouského, ale i blízkého ruského pomníku ve Varvažově, se stal válečný veterán Josef Beran. Bydlel v domku, postaveném naproti rakouskému pomníku vedle hostince "Stará pošta".
    Vladimír Studecký a místní informační tabule, 7.10. 2005