zámek Rudolfov

u Českých Budějovic
Jan Hőlzl ze Sternsteinu vystavěl asi v r.1590 renesanční zámek. Po r.1620 jej Jan Baltazar Marradas přestavěl. Od r.1768 sloužil vojenským účelům až do 90. let 20. stol. Úpravy prováděné v 18. stol. vojenskou správou.
Zámek v Rudolfově u Českých Budějovic
Pohled na zámek přes nedobytnou zeď
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Rudolfov leží 4 km východně od Českých Budějovic. První písemná zmínka o těžbě stříbra v okolí Velkých Hor, jak se původně Rudolfov jmenoval, pochází z r. 1385. Největší rozvoj těžby nastal za Rudolfa II., který obec povýšil na horní město s názvem Rudolfov.
Zámek je jednoduchá, jednopatrová stavba čtvercového půdorysu, s vjezdem uprostřed průčelí, která si ponechala podobu po úpravách prováděných v 18. stol. vojenskou správou.
V současné době je zámek v soukromých rukou a sídlí v něm několik firem a veřejnosti je nepřístupný.
19.1. 2006

historie

Významný odborník v těžbě a podnikatel Janem Hőlzlem ze Sternsteinu vystavěl asi v r. 1590 v dolní části města renesanční zámek, zvaný Hőlzlův dům. Brzy jej však prodal Bohuslavu Malovcovi z Malovic. Po roce 1620 propadl malovcův majetek konfiskaci a zámek získal Jan Baltazar Marradas, který zámek nechal přestavět. R. 1661 od Bartoloměje Marradase koupil zámek Jan Adolf Schwarzenberk. R. 1768 byla budova pronajata veliteli polního

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 21.1. 2006
    Železnice k zámečku
    Jen chci dodat, že v době, kdy zde sídlila c. a k. armáda, tak sem vedla železniční přípojka, která je dodnes patrná a z větší části se stále využívá. Dnes končí ve Vrátě. Dokonce se tato trať měla dále prodlužovat na Lišov, Třeboň a končit až v Jindřichově Hradci, ale k realizaci nikdy nedošlo.
    Tomáš Kordina , 7.1. 2010
    V zámku v Rudolfově sídlil štáb stavovského vojska.
    V létě 1618 vypuklo v Čechách stavovské povstání a celý jih země se stal na několik let bojištěm mezi povstalci a císařskou armádou. Současný majitel zámku Jan Malovec ho opustil a pobýval na svých větších a bezpečných sídlech. České Budějovice zůstaly na počátku povstání věrné císaři a jejich vojenský velitel hejtman Aulner z Pirkenfelsu neustále žádal své nadřízené o nové vojáky, zbraně, munici a zásoby. Dostal však pouze 1.prapor pěchoty o

Jaroslav Špiroch , 1.6. 2014