Kostel postavený v 1. polovině 12. století. Roku 1590 ho nechal Petr Kolbel přestavět v barokním slohu.Během napoleonských válek značně pobořen. V letech 1847-1849 získal kostel dnešní novogotickou podobu.
Graficke pismenko Kostel sv. Havla se nachází ve východní části města Chlumec. Jedná se o trojlodní kostel, kněžiště je uzavřeno polokruhově, s hranolovou - v posledním patře polygonální věží.

historie

Kostel v Chlumci byl postaven v 1.polovině 12.století a byl zasvěcen sv.Gotthardu. Roku 1590 ho nechal Petr Kolbel přestavět v barokním slohu a přistavět hranolovou věž. Během napoleonských válek byl kostel značně pobořen. V letech 1847-1849 získal kostel dnešní novogotickou podobu. Autory byli J.Katze a A.Schoch. Renesanční náhrobní kameny ve zdi kostela připomínají členy chlumecké rodiny Kolblů z Geisingu.
    Vladimír Studecký, 3.10. 2005
    Smírčí kříž č. 1
    Vedle kostela se nachází smírčí kříž, vysoký 122 cm, s vyrytým mečem se zahnutou čepelí. Dříve stával na křižovatce cest naproti restauraci v Žandově před domem č.p.50. Převezen byl roku 1995 a byl do r. 2003 uložen v uzavřeném prostoru kostela za kovovou mříží.
    Smírčí kříž č. 2
    Kříž je vysoký 80 cm. Jsou na něm zbytky nápisu 145 7E 16ME. Kříž stál původně nad chlumeckým nádražím poblíž silnice sloužící lesní správě. Do roku 2003 byl uložen v uzavřeném prostoru kostela za kovovou mříží.
    webové stránky o křížích, 11.10. 2005
    Smírčí kříž č. 3
    Kříž je vysoký 110 cm. Je na něm rytina meče. Byl objeven chlumeckým občanem Stanislavem Petržilkou východně od chlumeckého nádraží a silnice sloužící lesní správě v úvozu málo používané stezky. V roce 1981 byl převezen ke kostelu.