Moje místa 0
Historický barokní zájezdní hostinec z konce 18. stol v dolní části Frýdku. V současné době renovován a upraven pro ubytovací a pohostinské služby.
celkový pohled na budovu od hlavní silnice
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Zájezdní hostinec U Křivého psa nalezne návštěvník města Frýdku v dolní části města, v místech, kde se třída T.G.Masaryka kříží s ulicí Staroměstskou. Kolem hospody doslova kráčely dějiny. V roce 1800 zde přenocoval ruský generál, kníže A. V. Suvorov a následně v roce 1805 před svým debaklem u Slavkova maršál M. I. Kutuzov. Na pobyt obou válečníků upomíná kamenná deska s podobiznami obou generálů na stěně uvnitř hostince. Památkově chráněná budova barokní zájezdní hospody z 18. století je tvořena obdélnou patrovou budovou s obdélným přízemním přístavkem do zadní části. Budova je kryta mansardovou střechou s novodobě vytvořenými ...

historie

Bývalý zájezdní hostinec byl postaven ve 2. polovině 18. století. Zpočátku se jmenoval U Černého orla, později U Mýta (právě zde se vybíralo mýto za vjezd do města) a naposledy Na Veselé. Toto pojmenování přetrvává přes nové pojmenování současného vlastníka takřka dodnes. Posledně jmenovaný název dal vzniknout i pojmenování této části města-Veselá, Na Veselé. Zájezdní hostinec nechala vybudovat frýdecká vrchnost a pronajímala ji. V současnosti

Jan P. Štěpánek, článek Mgr. Jaromíra Poláška, 27.9. 2005