Viléma Ostrovský ze Skalky původní tvrz přestavěl na renesanční zámek. Za Mladotů ze Solopysk zámek přestavěn v barokním slohu, průčelí zámku pak v polovině 18.stol. v rokokovém stylu. Později bylo v zámku muzeum Jiráskova Temna.
zámek od severu
Graficke pismenko Zámek Skalka leží v obci Podbřezí, vzdálené 6 km jihovýchodně od Dobrušky.
V okolí můžeme navštívit 7 km západně vzdálený zámek v Opočně, 12 km jižně zámek v Rychnově nad Kněžnou a nebo 13 km severně vzdálené Nové Město nad Metují, kde najdeme jednak zámek a jednak krásné renezanční náměstí.
14.12. 2005

Zámek Skalka
    První známí majitelé tvrze Skalka ve vsi Podbřezí se v roce 1360 připomínají Ješek a Půta ze Skalky. Později Skalku drželi různí majitelé, až v roce 1567 připadla opět původním majitelům Ostrovským ze Skalky. Koncem 16. stol. za Viléma Ostrovského ze Skalky původní tvrz přestavěna na renesanční zámek. Své jméno Skalka získala po skalnatém ostrohu nad údolím Zlatého potoka na němž byl zámek postaven. Stavba s palácem a dvěma věži se tyčí na

25.9. 2005

pověsti

Roku 1800 prodal Vojtěch Mladota ze Solopysk Skalku Colloredo-Mansfeldům. Podle pověsti byla důvodem prodeje tragická smrt jeho dcery, která prý vypadla z okna, když se pokoušela zachránit svého psíka, který jí vypadl z ruky. Připomínkou této události je prý obraz dámy s psíčkem ve slepém okně na průčelí. Ve skutečnosti byl Vojtěch Mladota v době prodeje teprve dvacetiletý a bezdětný, důvodem pak byla jednoduchá skutečnost, že se mu nechtělo