Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Řepín
Hrady.cz
Jan Valderode z Eckhausenu postavil na místě tvrze kolem roku 1670 barokní zámek, který ale přešel řadou stavebních úprav a přestaveb. Od padesátých let byl v zámku umístěn domov důchodců. V současnosti v soukromém vlastnictví.
Hlavní budova zámku
Řepín se nachází 13 km východně od Mělníka.
V okolí můžeme navštívit bývalé královské město Mělník se zámkem, kostelem sv. Petra a Pavla a dalšími památkami.
Severozápadně od Řepína se nachízí romantické kaňonovité údolí potoka Pšovky, známé kokořínské údolí, kterému vévodí romantický hrad Kokořín, veřejnosti přístupný. V údolí najdeme mnoho zajímavých skalních útvarů, z nichž nejznámější jsou kokořínské pokličky.
14.12. 2005

historie

První zmínka o vsi Řepín, která leží 13 km východně od Mělníka, je z roku 1207, kdy patřila řádu německých rytířů. Ti zde založili tvrz. V průběhu husitských válek i v dalších letech tvrz často měnila majitele. Až roku 1544 je další zpráva, kdy si nechali řepínskou tvrz zapsat do zemských desek bratři Zikmund, Jan a Jiří z Nežetic. Po porážce českých stavů na Bílé hoře propadl Řepín konfiskaci a jeho majitelem se stal Filip Fabricius Platter z