První zmínky o kostelu z 1. pol. 13. stol. Původně gotické kněžiště v 17. stol. upravováno. V letech 1987 až 1991 kostel opravován a pod zvonicovým patrem věže objevena kamenná ostění gotických oken, dnes již bohužel osekaná a překrytá omítkou.
kostel je v současnosti čerstvě opravený
Původně gotický kostel sv. Jakuba Většího z počátku 15. stol., s barokní věží z r. 1673.
21.9. 2005

turistické

Kostel je jednolodní, loď plochostropá, knžiště je pětiboce uzavřeno, hranolová věž je při severní straně.
    2.10. 2005

Kostel sv. Jakuba Většího
    První zmínky o kostelu ve Staňkově jsou již z 1. pol. 13. stol. Původně gotické kněžiště bylo v 17. stol. upravováno. Stejně tak v 17. stol. (1673) bylo k věži dostaveno zvonicové patro. V roce 1738 (datum na portálu) byla upravována loď a v roce 1751 bylo k věži přistaveno ještě hodinové patro. V roce 1784 byl zrušen hřbitov u kostela. V letech 1987 až 1991 byl kostel opravován a pod zvonicovým patrem věže byla objevena kamenná ostění

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy