Na židovském hřbitově v Mikulově se pohřbívalo přibl. od pol. 15. stol. do r. 1938. Nejstarší náhrobky jsou z r. 1605. Tento židovský hřbitov je jedním z největších v ČR, nachází se zde cca 4000 náhrobků. Při vstupu na hřbitov stojí obřadní síň, postavená r. 1898 arch. Maxem Fleischerem.
Detail jedněch z náhrobků

Židovský hřbitov Mikulov

Židovský hřbitov v Mikulově o rozloze 19 180 m2.patří mezi největší židovské hřbitovy v České republice. Nachází se tu na 4000 náhrobků. Kdy byl hřbitov založen,není přesně známo,ale pohřbívalo se tu již v 16.století. Nejstarší dochovalé náhrobky pocházejí ze 17.století, z roku 1605. Náhrobky byly většinou vyrobeny z bílého mramoru nebo z charakteristického pálavského vápence. V roce 1938 se na mikulovském židovském hřbitově, přestává pohřbívat.
Nejnavštěvovanější částí mikulovského židovského hřbitova je tzv."rabínský vrch", kde byli pohřbíváni místní rabíni a od poloviny 16.století také moravští zemští rabíni.
Při vstupu do areálu žid.hřbitova,se nachází obřadní síň,postavená rakouským architektem Maxem Fleischerem roku 1898.

židovské památky
     Břeclav  (BV)