Moje místa 0
Kostel sv. Maxmiliána vystavěn v letech 1759 - 1769. Barokní jednolodní stavba s věží v horní části hukvaldského náměstí naproti zámku.
Pohed na kostel od vstupu do obory
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Kostel sv. Maxmiliána v horní části hukvaldského náměstí byl započat stavěn v roce 1759 a dokončen za biskupa Maxmiliána hraběte z Hamiltonu. Vysvěcen byl patrně v den svého patrona 12. 10. 1769. Jeho vybudování souviselo s přenesením správy panství z hradu do nově budovaného zámečku v podhradí, naproti kostelu. Chrám je význačný především tím, že zde na varhany chodíval hrávat skladatel a zdejší rodák Leoš Janáček. Ten zdejší kostel připomíná i ve své úpravě lidové písně „Ty hukvaldský kostelíčku“. Kardinál Somerau-Beck dal kostel nádherně vyzdobit (obraz na hlavním oltáře od malíře Kuppenweissera). Za kardinála Fürstenberka byla slohově ...