Pomník na místě, kde byl zajat francouzský generál Dominique Joseph René Vandamme ruskými kozáky v bitvě u Chlumce a Přestanova (30. 8. 1813) na horním konci vsi Žandova.
Graficke pismenko Pomník francouzského generála Dominika René Vandamma leží nedaleko Ústí nad Labem nad obcí Žandov.
Projedete-li celou obcí, narazíte na přejezd přes železniční trať. Za ní u silnice je umístěna tabule naučné stezky, ale pomník je trochu jinde. Vydejte se asi 50m vlevo po trati. Ještě před můstkem, který převádí železnici přes Ždírnický potok, uvidíte vpravo mezi stromy hledaný pomník.
Ač pomník stojí na pevné půdě, jeho okolí bývá značně rozmáčené. Vhodnější je tedy pevná obuv a ne sandály, jako jsem měl já.
Pomník tvoří komolý jehlan s koulí na vrcholu.
Vladimír Studecký, 20.9. 2005

historie

Dominik René Vandamm byl velitelem francouzských jednotek císaře Napoleona v bitvě u Chlumce a Přestanova r.1813. Pomník stojí na místě, kde byl 30.8.1813 nečekaně stržen z koně a zajat ruskými kozáky. Generál byl nejprve odveden do chlumeckého parku, odtud poslán eskortou do Prahy a později do Ruska. Roku 1814 byl propuštěn ze zajetí. Po návratu císaře Napoleona z ostrova Elby, se k němu opět připojil. Po porážce u Waterloo byl r.1815