Liptovský Mikuláš
Kostel sv. Mikuláše, založen okolo r. 1280. Mnohokrát přestavovaný chrám s gotickým jádrem. Dominuje jižní straně hlavního náměstí Liptovského Mikuláše. Jednolodní stavba, štíhlá gotická okna, vysoká vstupní věž s pseudorománskými okny zvonového patra. V gotickém portálu je reliéf sv. Mikuláše.
celkový pohled od jihu
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Kostel zasvěcený sv. Mikuláši ležící ve městě Liptovský Mikuláš (původně Liptovský sv. Mikuláš) dominuje jižní straně hlavního městského náměstí a tvoří protipól bývalého župního domu stojícího uprostřed náměstí. Tento mnohokrát přestavovaný chrám s gotickým jádrem tvoří hlavní městskou dominantu, po jehož patronovi, sv. Mikuláši, je pojmenováno samotné město, přirozené centrum oblasti Liptova. Kostel tvoří jednolodní stavba ukončená polygonálním presbytářem s mohutnými opěráky mezi nimiž jsou umístěna vysoká štíhlá gotická okna. Boky hlavní lodi jsou doplněny nižšími bočními kaplemi. Průčelí kostela dominuje vysoká štíhlá vstupní věž s bosovanými nárožími ...

historie

Obec Liptovský Mikuláš se poprvé připomíná v roce 1286, avšak je prokázáno jeho dřívější založení. Kostel sv. Mikuláše byl založen patrně někdy kolem roku 1280. První psané výsady městu pocházejí ze 14. a 15. století. V roce 1677 se stává město trvalým sídlem Liptovské stolice. Právě zde v roce 1713 skončil na popravišti svůj neslavný osud lidový hrdina Juraj Jánošík. Město je rodištěm slavného slovenského básníka Janko Krála (1822-1876), který

Jan P. Štěpánek, turistický průvodce Nízké Tatry (1982), 19.9. 2005

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec