hrad Nové Hvězdlice

Kalvárie, Holá Manda
Hrad vznikl asi v 13. století. V roce 1406 byl ještě plně funkční. Zanikl pravděpodobně v předhusitském období.
Jižní část jádra hrádku.
Pohled z valu na vnější straně příkopu
© Roman Řezáč 09/2005
Graficke pismenko Reliéf hrádku leží na výběžku z náhorní roviny, přímo nad jižním koncem obce Nové Hvězdlice. Přesto, že je poměrně velmi dobře v terénu dochovaný, je v období vegetace prakticky neviditelný. Celé jádro je porostlé keři a mladší skupinou smrků a jen asi do jeho poloviny vede pěšina k novodobému kříži. Stejně tak jsou zarostlé příkopy a projít se dají jen ztěží. Hrádek měl jednoduché utváření, přesto poměrně větších rozměrů. Byl částečně vyříznutý do výběžku a tvořilo ho obdélníkové jádro, dnes rozměrů asi 35 x 25 m, které obtáčel až 30 m široký příkop, dnešní hloubky okolo 4 m. Ta však byla jistě dřív větší, protože dno příkopu je viditelně ...

historie

Historické prameny zmiňují první majitele Hvězdlic v letech 1263 – 1287, později je získali páni z Cimburka. Je však otázka, zda se tyto informace netýkají Starých Hvězdlic. Od roku 1353 je jejich majitelem Albert. Hrádek jistě byl funkční ještě v roce 1406, kdy je při prodeji vesnice přímo zmiňován. Zanikl pravděpodobně v předhusitském období, pravděpodobně v důsledku dobytí a nebyl obnoven.