Karel František Podstatský z Prusinovic postavil r.1718 zámek. Jednopatrová budova. Na šindelové střeše malá věž. Poč. 21.stol. prošel přestavbou, obvodové stěny vyvýšeny, střecha zdobena vikýři, velikost a počet oken je zachován.
Zámek v Hovězí
© Pavel Vítek 06/2006
Graficke pismenko Do obce Hovězí, vzdálené 8 km jihovýchodně od Vsetína, se dostaneme buď vlakem, zastávka Hovězí na trati Vsetín – Velké Karlovice, a nebo autobusem ze Vsetína. Okolí obce skýtá nespočet překrásných vycházek do okolních lesů a hor. Ve Velkých Karlovicích, vzdálených 20 km najdeme krásný skanzen dřevěných valašských staveb s rovněž dřevěným kostelem. Zámek pochází z počátku 18. stol. Dlouhý čas to bylo obyčejné stavení, bez architektonické zajímavosti, bez zájmu památkového úřadu, bez oprav a bez prospěšnějšího využití, které by oživilo význam tohoto místa. Od roku 1997 se stává novým majitelem KVD s.r.o.. V současnosti zámek prošel několikaletou přestavbou, ...

historie

Obec Hovězí náležela původně ke vsetínskému panství. V roce 1696 bylo panství Hovězí připsáno Karlu Františkovi Podstatskému z Prusinovic a vlastníkem byl až do roku 1718. Jeho sídlem byl zámek, který si dal postavit. Byla to jednopatrová budova obehnaná vysokým plotem. Do zámečku se vcházelo těžkými dvojitými vraty. V přízemí byly vrchnostenské kanceláře, kuchyně a byt správce. Nahoře byly panské pokoje. Na šindelové střeše byla uprostřed malá