Nad zámkem stojící barokní kostel z let 1723–25. Jednolodní stavba s dvoupatrovou hranolovou věží v západním průčelí. Sochy z dílny M. Brauna.
Pohled z dálky

Kostel sv. Mikuláše v Horkách nad Jizerou

Graficke pismenko zadní část lodi má novou střechu, do střechy je udělán pracovní otvor, omítka silně poškozena, natřít, z římsy v průčelí opadávají cihly (nad vchodem je ochranné bednění)

historie

Kostel sv. Mikuláše nechal v letech 1723-25 postavit Maxmilián Hartmann z Karlštejna. Stavbu provedl boleslavský stavitel italského původu Mikuláš Rossi, na výzdobě se podílela sochařská dílna M. Brauna. Kostel je obdélná jednolodní stavba v čele s hranolovou dvoupatrovou věží zakončenou barokní cibulí. Presbytář je dvouboký, na jihu s přístavkem sakristie v přízemí a oratoří v patře. Západní průčelí je členěno pilastry se středním velkým oknem

Zany (podle Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977), 12.9. 2005
    Kaple Narození Páně
    Pozdně barokní kaple pochází z roku 1762. Stojí pod zámkem u silnice. Je to kruhová stavba s apsidou člěněná pilastry. Předsíň je ozdobena štítem s otvorem pro zvon.
    Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977, 19.5. 2007

Mladá Boleslav  (MB)