Hrady.cz
Renesančně upravená tvrz, v 18. stol. ji František Klebesberg přestavěl na barokní zámek, 1837 zbořen a postaven klasicistní. Ulrika Brosige-Lewetzow, Goetheova láska, zdědila zámek a 1899 zde zemřela, ze zámku dětská ozdravovna,1920 škola.
Zámek a výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého od jihozápadu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Obec Třebívlice leží 12 km jihozápadně od Lovosic. Dostupné jsou buď autobusem z Lovosic, Loun i Mostu a nebo železnicí ze žel. zastávky na trati Lovosice - Most.
V zámku je dnes základní škola.
V zámku žila až do své smrti Ulrika von Lewetzov, poslední láska Johanna Wolfganga Goetha a je pochována na místním hřbitově.
V okolí můžeme navštívit 11 km jihovýchodně nepřehlédnutelné zříceniny hradu Hazmburk a další 4 km stejným směrem pak zámek v Libochovicích.
15.10. 2005

historie

První doklad o Třebívlicích je z r. 1318, kdy se zde nacházely dvě tvrze. Horní tvrz beze zbytku zmizela. Dolní tvrz, postupně renezančně upravenou, dal v 80. letech 18. století tehdejší majitel František Klebesberg přestavět na barokní zámek. V roce 1837 byl ale třebívlický zámek zbořen a na jeho místě postavena klasicisní budova. Tehdy vznikla při zámku zahrada a park. František Klebesberg se v roce 1843 oženil s vdovou po meklenburském