Opevnění u Švábů

Žižkova Hora; Šváby
Opevnění (valy) chrání z několika stran areál renesančního loveckého zámku Vítkovec (od konce 16. stol. zvaný Žižkova hora, Žižkenberg). Podle výsledků archeologického výzkumu byly mohutné valy vybudovány v 16. stol. stejně jako zámek. Sloužily patrně jako ochranné hrazení sídla.
Sypané těleso valu na východní straně zámku

Opevnění u Švábů

Na východní,jihovýchodní a jižní straně areálu renesančního loveckého zámku Vítkovec, dnes mylně zvaného Vřísek, se nacházejí valy nejasného účelu. Pravděpodobně souvisely s touto stavbou, stejně jako studna a obilní zásobnice vysekané v pískovcové skále, na jihozápad od zámku. K čemu konkrétně sloužily tyto v celku mohutné valy, není jasné. Dva ze čtyř valů v bezprostřední blízkosti zámku snad mohly sloužit jako jeho ohrazení. Jejich celkově nelogický průběh a archeologické nálezy dovolují tvrdit, že se nejedná o pozůstatky staršího hradu, ale že vznikly asi v 16.století jako zmiňovaný Vítkovec ( od konce 16.stol. zvaný Žižkova hora, Žižkenberk).
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých hradů, T.Durdík (1999), F.Gabriel, J.Panáček Hrady okresu Česká Lípa (2000), 22.8. 2005