Opevnění u Švábů

Stará Hora, Vřísek; Šváby
Opevnění neznámého účelu je na ploše ostrožny, přerušené šíjovým příkopem v nejužším místě, které následují dva mohutné valy. Vybudováno bylo asi ve 13. –14. stol. (z tohoto období pocházejí místní archeologické nálezy). Patrně se nejedná o opevnění blízkého zámečku (nelogický směr jednoho valu).
Pohled na čelní valové opevnění z lokality

Opevnění u Švábů

Graficke pismenko Popisovaná lokalita zaujímá plochu ostrožny, dělící se v zadní partii na dvě části. Ostrožna je přerušena šíjovým příkopem zhruba v nejužším místě. Následují dva mohutné valy. První se na severní straně lokality lomí a pokračuje po severním obvodu. Obdobně tak druhý val na straně jižní. Obě boční pokračování valů však končí dříve, než se ostrožna rozdělí do dvou částí. Další opevnění už neregistrujeme. Na odkrytém pískovcovém podloží nenacházíme charakteristické prvky pro ukotvení dřevěných konstrukcí. Ani ve vnitřní ploše nejsou patrné stopy indikující jakoukoli zástavbu. Zřejmě se proto nejedná o hrad, i když archeologické nálezy pocházejí patrně ze 13. ...
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých hradů, T.Durdík (1999), F.Gabriel, J.Panáček Hrady okresu Česká Lípa (2000), 22.8. 2005

brána, opevnění
    Liberecký kraj