Na místě tvrze z roku 1359 byl později vystavěn zámek. Tvrz a okolní panství často měnila majitele. Přestavbu provedl v roce 1767 Jiří Vavřinec z Escherichu.
Celkový pohled na zámek v Tučapech.
Graficke pismenko Obec Tučapy leží na Černovickém potoce zhruba 7 km severovýchodně od Soběslavi. V jejím středu pod náměstím stojí prostý jednopatrový zámek, který získal dnešní podobu v roce 1893, kdy prošel úpravami, které poněkud setřely původní vzhled. Na budově nejvíce upoutá trojice věžiček kruhového půdorysu. Za zámkem, v němž je dnes umístěn domov důchodců, se nachází menší park.
Jiří Cukr, 21.8. 2005

historie

Původní tvrz se v Tučapech připomíná v roce 1404, ale ves je prokazatelně o 50 let starší. Majiteli byli drobní jihočeští šlechtici. V roce 1623 byly Tučapy zkonfiskovány Václavovi Špulířovi z Jiter, avšak jeho synové Petr a Jáchym se přiklonili ke katolicismu a statek jim byl vrácen. Poté se v držení prostřídali Obytečtí z Obytec, Matyášovci z Matyášovic a Malovcové z Malovic. V roce 1767 se novým pánem zdejšího statku stává Jiří Vavřinec z

Tučapy.
    Jihovýchodně od Tábora jest ves Tučapy se zámkem, na jehož místě dříve tvrz bývala. Nejstarší její držitel Tomáš z Tučap připomíná se v l. 1359 - 1366. Jeden z nástupcův jeho, Albera (1381) znaku Drslav ského, pocházel z Vltavska, pročež i strýce své tamže osedlé Hynka z Habří a Jaroše z Jedlé s Kunratem z Tučap na spolek přijal, tak že po jeho smrti (r. 1384) zboží jeho v Radiči, Jedlé, Doubravici a Hrabří dědili. Hynek a Jaroš seděli potom na

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého IV., 6.3. 2017

tvrz přestavěná na zámek