Asi v 1.pol. 18.stol. byla za vlastnictví Malovců původní tvrz přestavěna na barokní zámek. R.1818 je zámek popisán jako patrová budova s dvěma nárožními rondely, sala terrenou v levém křídle a s vodotryskem v parku. Tuto podobu si zachoval dodnes.
vstupní (jižní) průčelí
Graficke pismenko Ves Proseč se v pramenech poprvé uvádí v r. 1362, od kdy jsou doloženi její držitelé Lev z Proseče, po něm Vilém z Proseče (1366), Drslav (1370) a Jan Hazmuka (1395 - 1415). Za Bohunka z Proseče (zmínka v r. 1415) tvrz bezpochyby už stála. Zdá se, že za husitských válek zpustla i s dvorem. Před svou smrtí (1457) Bohunek sice odkázal statek Anežce u Dubé, ale Proseč připadla králi Ladislavu Pohrobkovi, od něhož ji získal Jan z Házmburka a na Kosti. Ten se však v r. 1463 vzdal pusté tvrze a dvora a ves připojil k svému kamenickému panství Petr Malovec z Malovic. Jeho syn Václav Malovec tvrz v Proseči ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy (doplněno redakcí hrady.cz), 20.8. 2005