Stará pošta

Suvorovův dům
Barokní budova staré pošty z r. 1747, rekonstruována 1997-8. Existence pošty ve Stodě je doložena již od r. 1548, takže stodská pošta byla jednou z vůbec prvních v zemi.
Stará pošta - Stod
Pohled směrem od řeky (Radbuza). Boční od země zesílená zeď chrání budovu proti velké vodě, což se v praxi zatím naposledy osvědčilo při rozsáhlých povodních v r. 2002.
Graficke pismenko Dům staré pošty, později hostinec "U Labutě", stojí v jihovýchodním rohu Komenského náměstí (čp. 12) v blízkosti nábřeží ve Stodě. Pochází z r. 1747, jeho stavba byla realizovaná nákladem Jana Jiřího Antona Puntichana. Dům se vyznačuje výraznou barokní fasádou se třemi zdobenými štíty, jeden ze štítů nese letopočet výstavby, na dalším štítu je reliéfní plastika císařského dvouhlavého orla. Budova sloužila poštovní trati Praha - Plzeň - Klenčí, počátkem 18. století byla mezi Stodem a nedalekým vrchem Trný při cestě na západ postavena také příbřežní stanice pro poštovní vozy. Provoz pošty ve Stodě je zmiňován již od r. 1548, takže stodská pošta je jedna ...
Stanislav Drda, 18.8. 2005