hrad Suľovský hrad

Suľov, Roháč, Rohach
Hrad založen začátkem 15. století. V roce 1550 vyhořel, ale opět v původní podobě obnoven. V roce 1858 poškozen zemětřesením a opětovným požárem. Znovu již neopravován.
Zaoblení hradby nad vstupem do hradního jádra
© Roman Řezáč 08/2005
Graficke pismenko Mimo zmínky z roku 1193 o pevnůstce na místě dnešního jádra, která může být falsem, se o Suĺovském hradu uvádí, že patří k nejmladším hradům v okolí a že byl založen až začátkem patnáctého století. První hodnověrně doložená zmínka o existenci hradu je z roku 1470 v souvislosti se svolením krále Matyáše Korvína k přebudování hrádku Roháč na hrad. Ví se též, že na přestavbě hrádku se podíleli italští stavitelé. V roce 1550 hrad vyhořel, ale byl opět v podstatě v původní podobě obnoven a z iniciativy Kateřiny Bošányové proběhly ještě další dostavby především hospodářských stavení v dolním hradě. Hrad byl v tomto ...
Jaroslav Řezáč, 17.8. 2005

popis

Suĺovský hrad se nachází přibližně mezi obcemi Jablonové a Suĺov a je součástí přírodní rezervace Suĺovské skály, která byla vyhlášená v roce 1973 a má rozlohu 543 ha. Zbytky hradu jsou vzhledem k jeho původní rozloze poměrně skromné, přesto je místo návštěvnicky velmi zajímavé. Nejen díky tomu, že zřícenina patří do skupiny atraktivních skalních hradů (o tom ještě bude řeč), ale i proto, že přes něj vede jedna z hlavních turistických cest

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko