Kostel stojí na místě staršího kostela, postaveného v pol. 13. stol. Kostel vyhořel a v l. 1310-1340 byl postaven nový. V 16. a 17. stol. byl kostel stavebně upravován a rozšiřován. R. 1805 byla věž upravena v barokním stylu. Koncem 20. stol. byl zchátralý kostel staticky zajištěn a zrekonstruován.
Celkový pohled na Kostel sv. Václava
Graficke pismenko Kostelu sv. Václava, který se nachází v prostoru Kostelního náměstí poblíže centrálního náměstí Moravské Ostravy, je připisováno prvenství v podobě nejstarší stavební památky v prostoru Moravské Ostravy. Kostel zde byl vybudován již v polovině 13. století na základech staršího pohřebiště. Ve vzhledu stavby se snoubí takřka všechny stavební slohy, od jeho gotického původu po barokně klasicistní úpravy na počátku 19. století. Po těžkém období v druhé polovině 20. století, kdy chrám zcela zchátral a hrozilo jeho zřícení, přišla v 90. letech 20. století jeho celková generální oprava, která z chrámu sv. Václava opět udělala nejstarší a nejcennější ...

historie

Původní stavba pochází asi z poloviny 13. století a byla vybudována na starším pohřebišti. Kostel doplňovala samostatně stojící, dnes neexistující zvonice. Na počátku 14. století byl kostel zničen požárem a následná novostavba byla dokončena asi do konce roku 1340. Tehdy byla také samostatná zvonice spojena s novou lodí. V roce 1539 byla zaklenuta rozšířená loď jako síňové trojlodí. To je připisováno zedníku Matysovi. V témže roce započala

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 17.8. 2005