Původně gotický kostel, připomínaný poprvé 1305. Současná stavba převážně goticko-renesanční (1611 tzv. Moravská kaple), barokně upravená. Od počátku 19. stol. spojen krytou chodbou se sousedním zámkem.
fryštátský farní kostel Povýšení sv. Kříže od zámku
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Kostel Povýšení sv. Kříže – dnešní farní kostel Karviné – se nachází v jihozápadním nároží historického centra Fryštátu (současné Karviné), při hraně srázu v nejvysunutějším místě ostrožny, na níž se nachází historické centrum města.
Nejstarší stavební fáze kostela lze vysledovat do 14. století, vznikl patrně někdy po vzniku města, jež je poprvé zmiňováno jako nově lokované v roce 1305 v soupisu desátků vratislavského biskupství.
Kostel byl postupem věků upravován. V současné době se jedná o převážně pozdně gotickou stavbu, upravovanou renesančně a roku 1611 rozšířenou o tzv. Moravskou kapli. Na přelomu 18. a 19. století byla vystavěna i krytá chodba na dvou obloucích spojujících chrám a těsně sousedící zámek. Na počátku 20. století byla zvýšena střecha věže.

pověsti

Nedaleko Fryštátu ve Starém Městě býval odpradávna kostel. Jednou město lehlo popelem a požár zničil i kostel. Při požáru spadl zvon do popele a zaryl se do země. Po mnoha letech tu pásl pasáček vepře. Jedna svině vyryla zvon. Lidé zvon odvezli do Fryštátu a zavěsili ho na věž farního kostela. Zvon to byl však obrovský, a tak museli vybourat přepážku mezi dvěma věžními okny. Zvon měl prý dojímavý zvuk a nesl se až do dalekého Těšína! Tam ho

IvoR - z knihy Tajnosti moravských hradů a zámků 4 - L.Y.Koláček 2007, 2.12. 2007

61-62 Ostravsko