Moje místa 0
Pozdně gotický kamenný kostel sv. Jinřicha z r. 1865 v obci Staré Hamry. Díky výhodné poloze ve stráni byl ušetřen demolici před napuštěním přehrady Šance. Při kostele hřbitov s cennými litinovými kříži.
celkový pohled na neogotický kostel ve Starých Hamrech
© Jan P. Štěpánek 08/2005
Graficke pismenko Dominantní novogotická neomítnutá stavba římskokatolického kostela sv. Jindřicha na Starých Hamrech, nad pravým břehem přehradní nádrže Šance. Kdysi farní kostel bohatě se rozvíjející vesnice Staré Hamry, která zažívala rozkvět díky turistice. Konec nastal díky výstavbě údolní nádrže Šance, která zatopila samotné centrum obce s většinou zástavby. Zůstaly jen stavby ve svazích nad přehradou, včetně kostela a blízkého hřbitova.
Kostel se nachází pod cestou odbočující z hlavní silnice Ostravice – Bílá k rekreačnímu středisku na Grůni.

Historie obce Staré Hamry
    Staré Hamry, malebná beskydská obec na pravém, slezském břehu řeky Ostravice, v údolí sevřeném mezi masívy Smrku, Lysé hory,Těšínočky, Javořiny, Janíkuly a dalších. Katastr obce tvoří 8 345 hektarů, které jsou z velké části pokryty lesy. Dnes je obec bohužel z velké části zatopená údolní přehradní nádrží Šance-Řečice dokončenou v roce 1970. Pod vodou se tak ocitlo samotné údolní centrum Starých Hamrů, mnohé význačné obecní stavby a horská

Historie kostela a farnosti
    Než získaly Staré Hamry vlastní kostel a farnost, patřily pod farnost Borová v Malenovicích. Jelikož je to do Malenovic velká dálka, byla v roce 1847 na Gruni dřevěná kaple, později přestavěná na dřevěný kostelík Panny Marie, a kamenný kostel sv. Jindřicha na vrchu Porubaném, jež se dle kroniky stavěl 1000 dní a dokončen byl v roce 1865. Ten byl ustanoven kostelem farním pro Staré Hamry a okolní osady. Kostel byl v duchu doby postaven v