Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Lázeň, Chudenice
Hrady.cz
Renesanční zámeček byl původně tvrzí, kterou její majitel Humprecht Czernin nechal na konci 16. stol. přestavět. Zámek Chudenice má ve střední Evropě historický primát, neboť byl v majetku Czerninů více než 700 let, aniž by ho prodali, zastavili atp.

Notice: Undefined variable: Out in /var/www/hrady/https/funkce_get_vyvoj.php on line 105
Graficke pismenko Zámek Lázeň vznikl přestavbou lázeňské budovy v polovině 19. stol. jihozápadně od Chudenic a vede k němu modře značená turistická cesta. Původně pod dnešní rozhlednou zvanou Bolfánek bývala studánka s léčivým železitosirným pramenem. Nejprve u místa byly pořádány poutě a později zde vznikly lázně. Pramen bohužel zanikl a dnes již nelze ani jednoznačně určit jeho místo.

Vlastní zámek tvoří podlouhlá obdélníková jednopatrová budova, ozdobená rizality a sloupovým portrikem. Dnes v budově sídlí hotel. V zámku pobývali význačné osobnosti české kultury – František Palacký, Josef Dobrovský, který má nedaleko zámku pomník a zejména Jan Kvapil, po němž je nazváno jedno jezírko a je pohřben na místním hřbitově.

Kolem zámku je rozsáhlý park a nedaleko arboretum Americká zahrada.

Časová osa

14. říjen 2009
    Zamek byl odkoupen zpět od plzeňských pivovarů hrabětem Karlem Evženem Czerninem. Zustava v provozu pouze zamecka restaurace. Pan hrabě Czernin nemá v současné době v úmyslu obnovit hotelové služby.