Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Třebušín, Třebušín
Hrady.cz
Barokní zámek nechal přestavět z renesanční tvrze František Karel Kressl z Kvaltenberka v r.1710. V r. 1945 se zámek stal majetkem státu, byl přestavěn a až do r. 1991 v něm byla základní škola. Dnes je v soukromém vlastnictví a slouží jako hotel.
Graficke pismenko Ves Třebušín pod Žižkovým hradem Kalichem patří mezi starobylé obce Litoměřicka. Při výkopu vodovodu r. 1955 byly na zahradě domu č.p. 64 vedle kostela náhodně zachyceny stopy po tvrzi či opevněném dvorci. Celý nález byl archeologicky zpracován až v r. 1973 a bylo potvrzeno, že jde skutečně o opevněné sídlo. Tohoto sídla se týká zpráva z r. 1169, kdy se uvádí Bleh z Třebušína. To je také první nepřímé potvrzení existence vsi. Odpovídají tomu i nalezené zlomky předmětů a keramiky. Jde o významný objev, protože v Blehově osobě je v našich pramenech podruhé uvedena osoba s vlastnickým vztahem k určité lokalitě. Archeologické nálezy ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /III - Severní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984, 21.7. 2005