Barokní kaple sv. Michala byla postavena r. 1674 na popud Jana Kašpara z Ampringenu, velmistra Řádu německých rytířů. Volně stojící, původně hřbitovní kaple byla r. 1976 upravena na smuteční obřadní síň. V l. 2005-2010 proběhla její rekonstrukce.
K jihovýchodní straně přilehá čtyřboká sakristie s oratoří v patře
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko V parku přilehajícím k Ruské ulici je bývalá hřbitovní kaple sv. Michala ze druhé poloviny 17. stol. Kaple byla postavena z podnětu velmistra Řádu německých rytířů Jana Kašpara z Ampringenu.
Jedná se o volně stojící osmiboký objekt se sakristií a oratoří. Kaple je kryta střechou ve tvaru helmice s polygonální lucernou. Vstup do kaple je ze severní strany, portálem zdobeným po stranách pilastry, nad portálem deska s reliéfy znaků hodnostářů Řádu německých rytířů. Na vnější zdi druhotně osazené náhrobníky.
V roce 1976 byla kaple upravena na smuteční síň.

Historie barokní kaple sv. Michala Archanděla
    Barokní kaple sv. Michala byla postavena r. 1674 na popud Jana Kašpara z Ampringenu, velmistra Řádu německých rytířů (tento duchovní rytířský řád byl jedním z nejmocnějších řádů středověku). Původně hřbitovní kaple byla r. 1976 upravena na smuteční obřadní síň. V l. 2005-2010 proběhla rekonstrukce kaple. V obřadní síni se konají jak občanské tak církevní pohřby. Na vnější zdi je množství cenných náhrobků, včetně náhrobku Jana staršího z Vrbna.