Hrad z poloviny 13. století. V 18. století hrad vyhořel, přesto byl částečně opraven. Definitivní zánik mu přinesla demolice napoleonskými vojsky.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Výrazné zříceniny královského hradu Pajštún, patřícího do soustavy pohraničních hradů v Malých Karpatech, které chránily hranici uherského státu, leží na výrazném kopci (486m), přibližně 1.5 km nad obcí Borinka, odkud také vede od kostela turistická značka. Kopec s hradem je součástí přírodní rezervace „Pod Pajštúnom“, která byla vyhlášená v roce 1984 a je známá výskytem vzácných lesních, lesostepních a teplomilných rostlin i živočichů. Samotný hrad je díky výraznému kopci velmi dobře chráněný, určitě patří co se týče přírodní ochrany k těm nejlépe položeným. Zříceniny jsou vidět už kousek za Bratislavou při cestě směrem na Břeclav a také ...

historie

Vznik hradu se předpokládá v polovině 13.století, doložený je s určitostí v roce 1273. Od roku 1390 byl v držení pánů z Pezinka a Svatého Jura, a to až do roku 1526. Po vymření rodu se majitelé střídali, až roku 1592 je v držení rodu Palffyů a Karolyů a to až do roku 1823. V 18.století hrad vyhořel, přesto byl částečně opraven a využíván až do doby, než se majitelé přestěhovali do blízké Stupavy. Definitivní zánik mu přinesla demolice

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko