Hrady.cz
Bazilika byla vystavěna v 1.pol. 13. st. jako součást benediktinského kláštera založeného r. 1101 moravskými Přemyslovci. Vystavěna je v románsko-gotickém slohu s bohatě zdobeným vchodem, kruhovými okny apsidy, freskami. Je zapsána na seznamu UNESCO.
Nad historickým jádrem Třebíče se tyčí monumentální románsko - gotický chrám bazilika sv. Prokopa, která byla v roce 2003 zapsána na seznam UNESCO.
Marek Pecka, 18.7. 2005

Bazilika sv. Prokopa
    Bazilika sv. Prokopa vznikla v první polovině 13. století jako součást benediktinského kláštera, který v roce 1101 založili Litold Znojemský a Oldřich Brněnský. Je postavena v unikátním přechodném románsko – gotickém slohu. Katastrofou pro město a klášterní hrad bylo obléhání uherskými vojsky Matyáše Korvína v roce 1468. Klášter byl značně poškozen a bazilika vypálena. Klášter byl odebrán církvi, mniši byli vyhnáni a bazilika sloužila až do