Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Kostomlaty pod Milešovkou, Kostomlaty pod Milešovkou
Hrady.cz
Barokní zámek dal postavit na místě starší tvrze Jan Humprecht v l. 1670–1684. Zámek prošel několika úpravami koncem 17. stol. a v l. 1820 a 1910. V r. 1888 byl v zámku zřízen ženský nápravný ústav a obdobným účelům slouží dodnes.
Graficke pismenko V r. 1624 koupil konfiskovaný statek Humprecht starší Černín z Chudenic. Protože kostomlatský hrad byl v té době již pustý a neobyvatelný, dal jeho vnuk Humprecht Jan postavit v r. 1670 na místě jedné z dvou tvrzí bratrů Oldřicha a Petra z Kostomlat barokní zámek, který je doložen poprvé r. 1684. Zámek tvoří dvě budovy obdélníkového půdorysu, jižní a střední, které k sobě přiléhají, přičemž průčelí střední budovy je částečně předsunuto před severní. Novější, severní část, pochází z přelomu 19. a 20. století a je přisazena kolmo na směr starší zástavby, menší přístavba je i na straně jižní. Střední část zámku nese znaky ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /III - Severní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984, 14.7. 2005

historie

Areál zámku zaujímá zřejmě plochu starého panského sídla, které předcházelo existenci dnešního hradu a po jeho opuštění pak sloužilo jako jeho náhrada. Svědčí o tom dodnes stojící románský kostel východně od dnešního zámku, tak i označení budovy, která stála na místě dnešní severní přístavby zámku, popisným číslem 1 na mapě stabilního katastru. Šlo zřejmě o jednu ze dvou kostomlatských tvrzí (horní), kterou si nechali postavit Vřesovcové z