Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Nahošice, Blížejov
Hrady.cz
Tvrz ze 14.stol., založená Svatoborem a Markvartem z Nahošic. V 18.stol. přestavěna na barokní zámek a za Petra a Jakuba Prušáků v 19. stol. zámek přestavěn v pseudorenesančním stylu. Později Müllerové z Hömsteinu přistavěli věž a schodiště do parku.
Pohled z parku
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Uprostřed obce Nahošice se nachází z roku 1994 – 1995 citlivě rekonstruovaný zámek z 18. stol., jehož interiér byl upraven na 7 nových bytů.

Současný vzhled zámku je z posledních úprav z počátku 20. stol. kdy byl zámek rozšířen o obdélný přístavek s polygonální věžičkou a schodiště vedoucí z 1. patra přes ulici do parku. Součástí věže býval vodojem, který byl v roce 1970 stržen.
V obci při okraji zámeckého parku stojí bývala zámecká kaple sv. Vavřince z roku 1807.

historie

V místě zámku stála pravděpodobně již ve 14. stol. tvrz, kterou pravděpodobně vybudovali Svatobor a Markvart z Nahošic. Od roku 1524 držel plných sto let Nahošické panství Václav Henigar ze Seeberka. Na panství se později vystřídala řada majitelů, mezi nimi i Černínové. V 18. stol., byla nahošická tvrz přestavěna na malý barokní zámek. Za Petra a Jakuba Prušáků byl zámek ve druhé polovině 19. stol. přestavěn v pseudorenesančním stylu. Ještě

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 21.7. 2005